Ik lig in bed nog wat te lezen in mijn
nieuwe boek en het gaat over het Kasteelbier. Het Kasteelbier komt uit de Brouwerij Van Honsebrouck. De brouwerij is gelegen bij het kasteel van
Honsebrouck in Ingelmunster (een eindje richting Kortrijk). Ik lees dat de
kasteelkelders (waar je het bier kunt proeven) en de kasteeltuinen zowat het
hele jaar open zijn, ook op zondagmiddag. Met die gedachte ging ik slapen. Een
goed idee om de vrije zondagmiddag te besteden. Ik val in slaap met een mooie
droom….
We
wilden toch een middagje weg, dus ik ben nog wat verder aan het Googlelen en we
besluiten naar Brugge te gaan. In Brugge zit een brouwerij waar ze
verschillende bieren brouwen met de naam Brugse Zot (een blonde en een
dubbele). Ook brouwen ze een tripel en zelfs een quadrupel onder de naam
Straffe Hendrik.
Op
zoek naar de brouwerij (Walplein 26) zien we het mooie Brugge. Wat een mooie
stad blijft het toch. We zijn al verschillende keren in Brugge geweest, maar
het pittoreske en de historie druipt er gewoon van af.
Een rondleiding start, ook op de zondagmiddag, ieder uur in
3 talen en duurt ongeveer 3 kwartier. Redelijk commercieel dus. Het kost 6,50
p.p. met een degustatie na afloop (een Brugse Zot van ’t vat of een andere
consumptie naar keuze). Kinderen gaan mee voor half geld. We kunnen nog zjust
mee met de lichting van 15.00 uur.
Eigenlijk wordt er in deze brouwerij niets meer gebrouwen,
dit gebeurt in een moderne brouwerij iets buiten Brugge. In deze brouwerij is
vroeger eigenlijk nooit Brugse Zot gebrouwen, maar gewoon pils bier van Henry
Maes (niet te verwarren met het Maes bier wat vandaag de dag op de markt is).
Toch was het een erg interessante rondleiding en alles werd duidelijk
uitgelegd.
Het hoogtepunt was toch wel de droogzolder (voor het laten
rijpen/drogen van de diverse gerstsoorten voor het mout) en uiteindelijk de
finale uitleg boven op het dak buiten, met een prachtig uitzicht over heel
Brugge.
Na de degustatie hebben we de brasserie verlaten, want ik had op internet ook al gezien dat er een bierwinkeltje was in Brugge met de naam “The Bottle Shop”. In dit winkeltje in de Wollestraat hebben ze meer dan 500 bieren die je los per flesje kunt kopen. In de brasserie had ik trouwens bij het afrekenen snel nog een 75cl fles (met kurk) Brugse Zot gekocht en ook een 75cl Straffe Hendrik tripel. (voor de quadrupel moet ik dus nog eens terug ;-)
De volgende biertjes heb ik gekocht voor thuis in de kelder
(die gaan niet de kans krijgen om slecht te worden vrees ik ….):
ü
Delirium (tripel) , had ik over gelezen in mijn
boek
ü
Brugge tripel (onweerstaanbaar lekker)
ü
Brugs Witbier (had Ilse zin in)
ü
Gruut (blond) (bier zonder hop uit de Gentse
Stadsbrouwerij. De Gentse Stadsbrouwerij is de enige brouwerij in België die
nog bier maakt zoals in de middeleeuwen, dus zonder hop, maar met een
kruidenmengsel. Vanaf het moment dat het Duitse Reinheitsgebot zijn intrede
deed in Nederland en België, heeft eigenlijk elk bier hop als ingrediënt)
ü
Gruut (wit)
(zelfde brouwerij, maar dan witbier)
ü
St. Bernardus (tripel) (brouwerij vlakbij de beroemde Westvleteren)
ü
Karmeliet (tripel
uit de Bosteels brouwerij waar ook de Kwak wordt gebrouwen, later meer
hierover)
ü
Kasteelbier (75cl) Cuvée (om een beetje de teleurstelling te compenseren dat we daar die dag
niet naar toe konden)
Het dagje Ingelmunster houden we dus nog tegoed zodra de verbouwing daar gereed is.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Dank voor uw reactie.