middagje Antwerpen (een van de)


Thuis sterven de meesten is een bekend gezegde. Vandaar dat we deze middag weer op pad gingen. Zoals wel vaker richting de voetgangerstunnel St. Anneke om na een stevige wandeling uit te komen op een antiekmarktje in Antwerpen. Een van de kraampjes heeft daar ontzettend veel verschillende soorten bierglazen. Ik kon niet kiezen, vandaar dat ik maar geen glas heb gekocht. Volgende keer misschien.

Na wat omzwervingen kwamen we toch op de Grote Markt uit, waar het zonnetje volop scheen en 3 stoelen op het terras van ‘t Klokske op ons stonden te wachten. Er stonden niet veel soorten bier op de kaart (in België tel je pas mee als je meer dan 20 bieren schenkt naar mijn mening), maar goed, ze hadden wel een Hopus en hiervan had ik gelezen in mijn boek. Keuze was gemaakt dus, want dat had ik nog nooit gedronken.

Kijk naar de bijgaande foto, de smile op mijn gezicht zegt genoeg lijkt me (is niet bedoeld om naar het vogeltje te lachen).  Het was trouwens geen kopstoot… Het borrelglaasje is bedoeld om het bezinksel in uit te gieten. Als je halverwege je glas bent, kun je het bezinksel ofwel terug in je grote glas gieten (mooi glas trouwens) zodat het bier een andere smaak krijgt, ofwel giet je het borreltje gelijk achterover. (ik heb nooit last van een moeilijke stoelgang….)

Op de weg terug naar de voetgangerstunnel kwamen we het volgende café tegen:


Ontzettend veel bieren hebben ze er, zowel op fles als op de tap.


Ik kon niet kiezen dus. Een van de biersommeliers (jawel) kwam met het voorstel voor een proeverij. We konden 4 bieren uitzoeken van het vat, die werden geschonken in wat kleinere glazen (anders sta je direct op je kop natuurlijk). Hierbij werd een trappistenkaas van Maredsous geserveerd. Heerlijk.

Wij kozen voor de donkere St. Bernardus (de Abt 12 om specifiek te zijn, in mijn boek over gelezen, abdijbier gemaakt in Watou, vlakbij de beroemde paters van Westvleteren), de dubbele Ciney (uit de Ardennen), de Kwak (ik heb al verwezen naar de Bosteels brouwerij waar ook de Karmeliet vandaan komt die nog in mijn kelder ligt te wachten) en de Bon Veux. We hebben lekker zitten nippen van de verschillende biertjes en genoten van de gezellige sfeer in het café. Naast ons zat een groep wat oudere Antwerpenaars die op een redelijk tempo dikke buikflesjes Vedett aan het drinken waren. Echte levensgenieters.
De koelingen stonden barstensvol met flesjes bier, ontzettend veel verschillende soorten. Maar goed. De Ciney was lekker, maar de Rochefort 10 die ik thuis had gedronken, vind ik toch nog wat lekkerder. De Abt 12 van St. Bernardus, was wat mij betreft te uitgebalanceerd waardoor er niet 1 smaak echt naar boven kwam. Ben wel benieuwd naar de andere donkere bieren uit de St. Bernardus brouwerij. De Bon Veux (op de foto links voor me) had ik og nooit van gehoord, maar was een lekker fris blond, wat troebel, biertje. Helemaal niet verkeerd. De Kwak sprong er echt uit. Op de foto direct rechts voor me. Wat een smaakpallet zeg. Echt genieten geblazen. Omdat het een proeverij was, werd het niet in het officiële Kwak glas geschonken (je weet wel; op de houten voet), maar dat deed er eigenlijk weinig aan af. Ik ben benieuwd hoe deze op de fles smaakt, aangezien er dan vaak nog een 2e gisting heeft plaatsgevonden. Kan bijna niet wachten. (inmiddels al geproefd natuurlijk, ga ik binnenkort over publiceren op deze blog)

Bij het naar huis gaan heb ik snel nog een flesje OMER. gekocht van de Bockor brouwerij. Een paar jaar geleden heeft dit bier prijzen gewonnen op verschillende bierwedstrijden. Dit flesje ligt nu op me te wachten in de kelder.

Wat een dag. Vijf verschillende bieren geproefd. Als top-of-the-bill hebben we ons bij frituur Linkeroever een bak echte Belse fritten gekocht met een Cervela-worst. Genieten geblazen. Ruim zo goed als bij frituur Nr. Eén in Antwerpen centrum.  


1 opmerking:

  1. Hoi Björn!
    Ik vind dat je al een hele leuke en interessante blog hebt samengesteld. Bravo!!!
    Op die paar maanden heb je al heel wat tests uitgevoerd en beoordeeld ;-)
    Wat ik zelf nog wat mis en jou graag als tips zou willen meegeven, zijn de echte bewoordingen van smaken zoals ze bij wijn ook doen vanaf de aanzet tot de afdronk, de vorm van 'parelen', opkomen en kleur van het schuim bvb, de geur en eventueel een soort persoonlijke ranking misschien. Jouw eigen beoordeling op verschillende punten, zoals smaak, presentatie, prijs, enz. en zodoende op een bepaald percentage uitkomen. Brengt zo ook wat extra spanning in het geheel en geeft uiteindelijk een mooi overzicht.
    Doe alleszins voort met dit mooie werk en vooral : GENIET!
    Proost van Jean-Paul !

    BeantwoordenVerwijderen

Dank voor uw reactie.