De Gentse Stadsbrouwerij brouwt bier zonder gebruik te maken van hop.
De basisbestandsdelen van de meeste bieren zijn water, mout, gist en hop. Bij het bier van de Gentse Stadsbrouwerij dus niet en daarmee zijn ze uniek. Het bier heet Gruut en ik heb de gewone pils (mag eigenlijk geen pils heten, daarom noemen ze het blond) en het witbier geproefd. Beiden waren erg lekker en de hop miste ik niet. In plaats van hop wordt erg veel gebruik gemaakt van kruiden om toch de juiste smaaktoetsen te krijgen.
Een van de redenen van het gebruik van hop is naast de smaak ook het vergroten van de houdbaarheid. In het Duitse Reinheitsgebot werd een aantal eeuwen geleden het gebruik van hop zelfs verplicht gesteld. Tegenwoordig zijn de brouwprocessen dermate steriel dat het gebruik van hop niet meer perse noodzakelijk is. Brouwers gebruiken het tegenwoordig dus vooral voor de smaak.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Dank voor uw reactie.